Sängguiden

Det finns i huvudsak 3 typer av sängar idag: Ramsäng/resårsäng, kontinentalsäng och ställbar säng. Nedan kan du läsa om för- och nackdelar med samtliga sängtyper.


Ramsängar

En traditionell ramsäng även kallad rammadrass och resårsäng. Den enklaste av sängtyperna, god komfort till ett vettigt pris. En ramsäng består av en träram, oftast tillverkad av gran. I ramen har man fjädrar, sedan stoppning ovanpå det. Antingen så köper man till önskade sängben eller så lägger man madrasserna i en sängram, det senare alternativet ger en stabilare känsla så sängramen håller ihop madrasserna.


Fördelar:

• Lägre modell då det består av 1st madrass – gör så att sovrummet känns större.
• Enkel design, ger en stabilare känsla.
• Finns i alla fasthetsgrader, prislägen, storlekar och komforter.
• Finns i alla prislägen, billigare än en ställbar- eller kontinentalsäng.


Nackdelar:

• Ger inte samma komfortdjup som en kontinentalsäng, eller samma valmöjligheter som en ställbar säng.

Kontinentalsängar

Kontinentalsäng har blivet omåttligt populära i Sverige de senaste 10 åren! Säljs till största del som dubbelsäng, men går även att få ändra ner till 90x200 cm hos vissa varumärken. En kontinentalsäng består av 3st madrasser: Bottendelen består av en träram med fjädring, mellandelen innehåller den viktigaste fjädringen och stoppningen vilket bestämmer sängen fasthetsgrad, och överst vilar en bäddmadrass.


Fördelar:

• Ger en svävande och lyxig känsla pga. den högre höjden.
• Ger ett ”djup” i sängen då flera fjädrar samverkar.
•Man slipper skarven i mitten av en dubbelsäng som sliter på madrasserna.
• Finns i alla fasthetsgrader, prislägen, storlekar och komfort.


Nackdelar:

• De billigare modellerna kan vara ”svajiga” pga. av höjden och ostabilitet.

Ställbara sängar

En ställbar säng, även kallad elevatorsäng, justerbar säng, höj- och sänkbar säng. Kärt barn har många namn! En ställbar säng är en säng där du kan höja upp fot- och huvudändan. Den har med åren gått från att ha varit en ”sjukhussäng” till en populär sängtyp pga. alla möjligheter och användningsområden. Hissar man upp huvudändan så kan lindra snarkning och förkylning, underlätta tv-tittande och hissar man upp fotändan så avlasta man svanken och ryggen. Köper du en ställbar säng från ett välkänt varumärke så är de högst driftsäkra och stabila.


Fördelar:

• Fler valmöjligheter i både komfort och fler användningsområden.
• Lätt att dammsuga i upphissat läge.
• Enkel att kliva i- och ur.


Nackdelar:

• Kostar ofta mer än ram- och kontinentalsängar, är också betydligt tyngre.


Vilken madrass ska jag välja då?

Det beror helt enkelt på hur du ligger, vad du väger och vad du tycker är bekvämt.


På rygg

Den bästa ställningen är att ligga på ryggen, framförallt om man har en relativt mjuk madrass eller en ställbar säng. Ett tips är att lägga en kudde under knäna, på det sättet slappnar ryggen av.

På mage

Att ligga på magen är inte det bästa på lång sikt. Vi har lätt för att få en kraftig svank på ryggen, vilket är väldigt belastande. Samtidigt får man en bakåtböjning och vridning av nacken. Om du trots det föredrar att sova på mage bör du välja en relativt fast madrass.

På sidan

Att ligga på sidan är en bra liggställning. Om man ligger med parallella ben och en liten böj på knäna, med höfter och skuldror lodrätt och armar längs med kroppen, ligger man i stort sett perfekt!

För mjuk madrass

Kroppen sjunker för djupt ner i madrassen, som i en hängmatta. Ryggraden får en böjd form.

För hård madrass

Höfter och axlar sjunker inte ned i madrassen, vilket gör att midja och svankrygg inte får något stöd.

Perfekt madrass

Madrassen ger kroppen ett jämnt, bekvämt stöd. Höfter och skuldror sjunker ned i madrassen, vilket ger ett perfekt stöd åt både midja och korsrygg.Några goda råd för en god natts sömn


Det finns många studier som visar att man sover mer oroligt om det är för varmt i sovrummet eftersom det blir svårare för kroppen att slappna av och slå sig till ro.
Framförallt när kylan kommer till Sverige är det lätt att skruva upp temperaturen i sovrummet för att slippa komma hem till ett kallt och ogästvänligt sovrum. Men många borde helt enkelt skruva tillbaka elementratten för att optimera sitt sömnklimat.
Men vilken är då den perfekta temperaturen i sovrummet? Svaret är 16–18 grader.Ät inte för stora måltider för sent in på kvällen, men var heller inte hungrig.
Försök att undvika att titta på TV eller använda dig av dator/mobil/surfplatta i sängen eftersom detta kan göra att kroppen förknippar sängen med annat än sömn. Du bör varva ner en halvtimme innan läggdags.
Motion och träning är ett utmärkt sömnpiller! Man sover betydligt bättre efter fysisk aktivitet, dock bör man akta sig för att träna för tätt inpå kvällen. Kroppen behöver varva ner och sänka pulsen.
Försök att ha fasta tider och rutiner, kroppen mår bäst av ett ”sovschema”.
Inred ditt sovrum så att det känns behagligt och lugnt, utan för mycket detaljer som stör ditt sinne. Bra mörkläggningsgardin i ditt sovrum är en bra investering, mörker gynnar dina chanser till att somna snabbare.
Framförallt - Investera i en skön säng om ger stöd åt rygg, axlar och fötter så att inga onödiga tryckpunkter skapas. Och sist men inte minst, se till att ha en mjuk och skön kudde som håller din nacke rak samt ett lagom varmt täcke som passar din kroppstemperatur.

Snabb sömnskola

• Försök att hålla sovrummet svalt, max 18 grader.
• Sov mörkt. Investera i bra persienner om ljus utifrån läcker in.
• Ägna dig inte åt blåljusaktiviteter som mobil, surfplatta, dator eller tv timmen före läggdags.
• Träna inte eller ”stressa” sent på kvällen, utan varva ner de sista timmarna före läggdags.
• Försök få in bra sömnrutiner, gå och lägga dig och gå upp samma tid varje dag.